Tavuklarda Salmonella Enfeksiyonu

Son yıllarda ticari kanatlılar da Salmonella’nın teşhisi ve kontrolüne yönelik büyük çabalar, kubbeli kuşlarda hastalığa neden olma yeteneklerinden değil, daha çok kronik enfeksiyonlar oluşturma yeteneklerinden dolayı odaklanmıştır. Ürünler düzgün bir şekilde yönetilmez ve iyice pişirilmezse, kanatlılar kümes hayvanlarından gelen gıda ürünlerinin güvenliğini etkileyebilir. Kanatlı popülasyonlarında PT Salmonella’nın kontrol altına alınması hakkında öğrenilecek çok şey var. Bu arada, insan gıda güvenliğine yönelik tehdit, tüketici titizliği ile etkin bir şekilde kontrol edilebilir.

Salmonella, çubuk şekilli bakterilerdir ve yerleştirilmiştir. Salmonella spp’nin 2300’den fazla farklı serotipi vardır. Bunların yaklaşık %10’u kümes hayvanlarında izole edilmiştir ve bu %10’un sadece küçük bir kısmı kuşlar ve/veya insanlar için konakçıya özgü patojenler oluşturmuştur. salmonella hareketlidir, spor oluşturmaz ve her yerde bulunur. salmonella için doğal konakçılar, çok çeşitli sıcak kanlı ve soğuk kanlı hayvanları içerir. Birçok omurgalı ve omurgasız türü, salmonella için vektör olarak hizmet edebilir ve herhangi bir kontrole yönelik tedavi programında önemli bir risk faktörünü temsil edebilir.

Organizmanın epidemiyolojisinde önemli olan, çevrede kalıcı olma yeteneğidir. Organizma, in vitro testler yoluyla birçok farklı dezenfektan sınıfına duyarlı iken, kümes dezenfeksiyonu gibi in vivo durumlar kullanılarak test edildiğinde, ortamdan elimine edilmesi çok zor olabilir. Organizma ısıya karşı hassastır ve uygun pişirme sıcaklıkları (iç sıcaklık 60-79°C) ile ortadan kaldırılacaktır.

KLİNİK BELİRTİLER VE LEZYONLAR

salmonella enfeksiyonunu izleyen klinik hastalık, yaşa bağlı ve doza bağlı bir fenomen gibi görünmektedir. Genellikle, sadece çok genç kuşlar klinik belirtiler gösterir, ancak özellikle virülent S. Enteriditis suşları ile tarla mücadelesini takiben daha yaşlı yumurtalarda hastalık raporları vardır. Enfekte dışkı veya kabuk zarlarından oral maruziyet en önemli yol gibi görünmektedir.

enfeksiyon Maruziyetin ardından, organizma önce bağırsak bölgelerini, özellikle de çeka’yı kolonize eder, daha sonra bağırsak epitelinin ötesine geçebilir ve karaciğer ve dalağın retiküloendotelyal sisteminde ikincil bir enfeksiyon oluşturabilir. Son olarak, organizma hemen hemen herhangi bir başka organ sistemine hematojen olarak yayılabilir. Vakaların büyük çoğunluğunda, bu patojenik sekans, bağırsak kolonizasyonu aşamasında durur ve belirgin olmayan bir kronik enfeksiyon oluşur.

Çok genç civcivlerde ve kümes hayvanlarında septisemik salmonella enfeksiyonunun klinik belirtileri spesifik değildir ve diyare, depresyon, anoreksi ve zayıflamayı içerir. Bazen körlük ve topallık bildirilmiştir. Kuluçkahanede, enfeksiyonu, geç ölü embriyoların sayısında artışa neden olabilir. Birçok genç civciv hiçbir klinik belirti göstermez ve aniden ölür gibi görünür. Etkilenen sürülerde ölüm genellikle çıkıştan 5 ila 7 gün sonra zirve yapar.

Gözlenen brüt lezyonlar, çeşitli organizmaların neden olduğu yaygın septisemi ile uyumlu olanlardır ve salmonella enfeksiyonu için patognomonik değildir. Bunlar arasında pıhtılaşmış yolk kesesi içerikleri, karaciğer dalağında nekrotik odaklar ve daha ileri vakalarda fibrinopürülan perihepa titis ve perikardit bulunur. Daha az sıklıkla hipopyon, panoftalmi, pürülan artrit, hava sakküliti, tifilitis ve omfalit görülebilir. Enteriditis enfeksiyonu olan yumurta tavuklarında peritonit ve oofarit görülebilir.

salmonella enfeksiyonunu gösteren belirgin histopatolojik lezyon yoktur. Görülen lezyonlar spesifik olmayan bir inflamatuar hastalık için tipiktir ve heterofilik infiltrasyon ve yaygın hücresel nekrozu içerir.

TEŞHİS

salmonella enfeksiyonunun teşhisi iki düzeyde düşünülmelidir. İlk olarak, genç kuşlarda yüksek ölüm öyküsü sunulduğunda, tanı genellikle tek tek kuşların ölüm sonrası muayenesi sırasında toplanan sürüntü veya doku örneklerinden alınan kültür sonuçlarına dayanır. Görme lezyonlarından toplanan sürüntüler, toplanacak en iyi örneklerdir. Gıda güvenliği bağlamında, sürünün tamamının salmonella durumunu teşhis etmeye çalışıldığında daha da büyük bir zorluk ortaya çıkar.
Bunun için, altlık örnekleri, popülasyonun rastgele bir örneğinden alınan kloakal sürüntüler, evin her yerinden toplanan sürüntü sürüntüleri ve evde bulunan çekal pisliklerden sürüntüler dahil olmak üzere çeşitli numuneler kullanılabilir. Kuluçkahanede izlemek için hav numuneleri ve civciv kutusu kağıtlarının faydalı olduğu görülmüştür. Egzoz fan davlumbazlarından alınan toz örnekleri ve yuva yastıklarından veya yumurta kayışlarından alınan sürüntü örnekleri özellikle iyi örneklerdir çünkü bu alanlar organizmaları yoğunlaştırma eğilimindedir ve kümes genelinde neler olup bittiğine dair iyi bir temsil sağlar.

Kesin tanı, bir salmonella izolasyonu ve tanımlanmasına dayanır. Çevresel örneklerde salmonella izolasyonu ve tanımlaması genellikle ya tamponlu peptonlu su ya da triptikaz soya suyunda canlandırma (ön zenginleştirme) ile başlayan üç aşamalı bir işlem olarak yapılır. 37°C’de gece boyunca inkübasyonun ardından, numunenin bir kısmı seçici zenginleştirme sıvısına aşılanır ve gece boyunca tekrar 37°C veya 42°C’de inkübe edilir. Klinik vakalardan alınan örnekler için sürüntü – doğrudan seçici zenginleştirme sıvısına aşılanabilir. Genellikle kullanılan seçici zenginleştirme sıvıları selenit-sistin, tetratiyonat veya Rappaport Vassiliadis’tir. Agar besiyeri üzerine sürme ile son izolasyon gerçekleştirilir. En yaygın olarak kullanılan iki agar, üzerinde Salmonella kolonilerinin pembemsi-kırmızı göründüğü novobiyosin eklenmiş parlak yeşil ve üzerinde Salmonella kolonilerinin siyah göründüğü Bizmut sülfit, ve Hektoen enterik agarlar da kullanılabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde, numune alma ve laboratuvar prosedürleri için kılavuz ilkeler, Ulusal Kanatlı Hayvanları Geliştirme Planı tarafından sağlanmaktadır.

Seçici agarda koloni görünümü, salmonella’nın mevcut olduğunun iyi bir ön göstergesidir. Kesin tanı, organizmanın üçlü şekerli demir agar ve lizin demir agar kombinasyonu kullanılarak üreticisi olarak tanımlanmasına bağlıdır. İzolat daha sonra ticari olarak mevcut polivalan antiserumlar kullanılarak somatik O antijen gruplarına yönelik bir slayt aglütinasyon testinde test edilerek serogruplara ayrılabilir. Son olarak, spesifik salmonella serotipi, monovalent O ve H antijenleri ile aglütinasyon testleri kullanılarak tanımlanabilir.

Tanı için kültür ve tanımlama kullanımının en büyük dezavantajı, geri dönüş süresidir. Genellikle çevresel numuneler için, numune toplama zamanından sonuçlar alınana kadar en az dört gün gerekir. Bu nedenle çeşitli ticari testler

SALMONELLA

Salmonelllerin varlığını veya yokluğunu belirlemek için moleküler teknoloji kullanılarak geliştirilmiştir Bu tesis, genellikle 48 saatten daha kısa olan geri dönüş süresini iyileştirse de, maliyet, duyarlılık ve özgüllük konusundaki endişeler ve serotip bilgisi eksikliği. Serotipi belirlemek için standart kültür yöntemlerine başvurulmalıdır.

Serolojik testler, enfekte sürülerin teşhisi için başarıyla kullanılabilir. S Typhimurium ve S. Enteriditis’e karşı antikorları test etmek için ticari Elisa kitleri mevcuttur. Yararlı bir araç olabilse de, skrolojik testler genellikle rutin tanı rejimlerine dahil edilmemiştir. salmonella’ya karşı bağışıklık tepkisi konusundaki bilgimiz arttıkça ve test yöntemleri rafine edildikçe, daha yoğun bir şekilde izlenmesi gereken sürüleri tanımlamak için bir teşhis yöntemi olarak serolojik testler giderek daha önemli hale gelebilir.

TEDAVİ & KONTROL

Teşhis yöntemlerinde olduğu gibi, genç kanatlılarda klinik hastalığa bağlı ölümler için tedavi ve kontrol tartışması büyük ölçüde farklıdır ve gıda güvenliği için kontrol edicidir. Salmonellozun akut salgınlarında tetrasiklin, neomisin, basitrasin, sülfonamidler veya florokinolonlar (kullanım için onaylanmışsa) kullanılarak antibiyotik tedavisi akut mortaliteyi azaltmada etkili olabilir. Kullanılacak antibiyotik seçiminin kararı, duyarlılık testi ve maliyete dayanmalıdır. Antibiyotik tedavisi akut ölüm paternini azaltmada etkili olsa da, antibiyotiklerin kendi başlarına bir enfeksiyon sürüsünü tamamen temizlemesi pek olası değildir.

Gıda güvenliği için salmonella’nın kontrolü/yok edilmesi en iyi şekilde bir risk yönetimi çalışması olarak ele alınır. Bir sürünün salmonella ile enfekte olması için en büyük riskler, civcivlerin türetildiği damızlık sürü(ler), kuşların yetiştirildiği ortam, çevreye gelen yem ve biyogüvenlikteki bozulmalardır.

Salmonella, doğrudan transovarian veya transuterin bulaşma yoluyla dikey olarak, kabuk kontaminasyonu yoluyla organizmanın gözenekler yoluyla yumurtaya göçü ile dolaylı olarak bulaşabilir. Salmonellanın dökülmesini ve dikey geçişi kontrol etmek için araçlar mevcuttur. Alınanların hiçbiri tamamen etkili değildir ve genel bir risk azaltma programının yalnızca bir parçası olarak görülmelidir.
Pozitif sürülerde antibiyotik kullanımı, dirençli bakteri oluşturma olasılığı nedeniyle tartışmalıdır. Ayrıca, mpy’nin organizmanın parçalayıcı sürülerini tamamen temizlemedeki etkinliği şüphelidir. Kesinlikle antibiyotik kullanma kararı verilirse, diğer tüm çevresel ve yem risk faktörleri – değerlendirilip hemen yeniden enfeksiyon riski ortadan kaldırılıncaya kadar bu karar verilmemelidir.

Rekabetçi dışlama, patojenik olmayan enterik bakterilerin bir koleksiyonunun kuşlara os başına verildiği bir süreçtir. Rekabetçi dışlama ürünlerinin, mevcut reseptör bölgeleri için organizma ile rekabet ederek ve/veya kanalın asit-baz dengesini değiştirerek, onu salmonella için daha az konuksever hale getirerek, bağırsağın salmonella tarafından kolonizasyonunu azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Bu ürünler ya organizmaların bileşimi ve konsantrasyonunun bilindiği tanımlanır ya da tam bileşiminin bilinmediği ancak ürünün çeşitli kuş patojenleri için test edildiği tanımsızdır. Tanımlanmamış ürünlerin daha etkili olduğuna yaygın olarak inanılsa da, bazı federal kurumlar bu ürünlerin kullanımını onaylama konusunda isteksizdir, çünkü tam kilometre tam olarak tanımlanmamıştır.

Henüz emekleme aşamasında olan bir kontrol yöntemi aşılamadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde ticari olarak temin edilebilen aşılar, S Enteriditis kullanan ölü aşılar ve genetiği değiştirilmiş kırmızı S Typhimurium kullanan canlı aşılardır. Yukarıda belirtildiği gibi, Salmonella’ya verilen serolojik yanıtla ilgili olarak öğrenilmesi gereken çok şey vardır ve bu, bu organizmaların kontrolünde/eradikasyonunda aşı kullanımını içerir.

Ortamda ve yemde salmonella bulunmadıkça ve kemirgen ve böcek kontrolünü içeren sıkı bir biyogüvenlik programı uygulanmadıkça, PT Salmonella’nın dökülmesini ve dikey bulaşmasını kontrol etmek için en iyi yöntemler bile işe yaramaz. Enfekte olmamış bir sürü için en büyük risk, sayısız kaynaktan herhangi birinden gelen kontaminasyondur. Kümesler tamamen temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli ve sürüler arasında kurutulmalıdır. Bu prosedürlerin etkinliği, kapsamlı ve sıkı bakteriyolojik testlerle kontrol edilmelidir. Yem içerikleri saygın kaynaklardan olmalıdır. Yemin ısıl işlemi için sıcaklık ve bekletme süreleri yeterli olmalı ve izlenmelidir.

SALMONELLA

Temiz yemin yeniden kontaminasyonunu önlemek için adımlar atılmalıdır. Kümes içindeki ve çevresindeki böcekler ve kemirgenler ortadan kaldırılmalıdır. Son olarak, kuşlarla temas halinde olan tüm personel, en iyi biyogüvenlik uygulamalarının önemini anlamalı ve uygulamalıdır.

Gıda güvenliğine göre salmonella’nın çiftlikte kontrolü zorlu ve pahalı bir iştir. Ayrıca, ürün çiftlikten tüketicinin masasına taşınırken bütünlüğü korunmayacaksa, salmonella’nın çiftlikte kontrolü çok az kullanışlıdır. Gıda güvenliğinin sağlanması. üretici, işleme tesisi ve tüketici arasında paylaşılan bir sorumluluk olmalıdır. Mevcut teknoloji ile gıda kaynaklı tüm patojenlerin ortadan kaldırılması olasılığı oldukça düşüktür. Yeni teknolojiler geliştirilse ve salmonella seviyeleri düşse bile, uygun gıda saklama, işleme ve pişirme tekniklerine duyulan ihtiyaç büyük önem taşımaktadır.