METABOLİK DİET (sindirim-Solunum-Detoks)
Kanatlı hayvanlarda bağırsak sağlığı, sindirim ve solunum sistemi sorunları, aşı uygulamaları öncesi ve sonrası, mevcut bakteriyel salgın hastalıklar gibi durumlarda kanatlı hayvanları vücut direncini arttırmak amaçlı kullanılır tatbikî kanatlılarda ikinci beyin bağırsaklardır çünkü Kanatlı hayvanlarda mide yoktur o yüzden taşlık ve bağırsaklarda sinidirler düzgün çalamayan sindirim hayvanları rahatsız eder metabolik kullanılan hayvanlarda bunların üstesinde gelmek mümkündür canlılarımızı direncini arttırmak amaçlı kullanılan diyetetik tamamlayıcı üründür. Rasyon sindirilebilirliğini arttırır, dışkı kalitesini iyileştirir. Et verimini ve yumurta kalitesini (dol ) iyileştirir.
Klinik ve subklinik asidoza bağlı ayak problemlerinin (topallık, vb.) önüne geçer.
PROBİYOTİK ve PREBİYOTİK nedir?
PROBİYOTİK: Sindirim sisteminde gıdaların sindirilmesini sağlayan mikro organizma yani bakterilere verilen genel isimdir. Bu bakterilerin de çok farklı etki ve özellik taşıyan cins ve türleri bulunmaktadır. Bunlara probiyotik bakteriler deriz.
Probiyotikler, besinlerin içindeki toksik ve zararlı maddeleri temizliyor, alerjenlerle savaşıyorlar. Kanserojen faktörleri tanıyıp onları zararsız hale getiriyor , bu yüzden mümkün olduğunca bu bakterileri yeme veya suya katarak sağlığının korunmasına destek vermemiz gerekir.
Çoğumuzun bildiği kefir de bir probiyotikdir ancak, içindeki bakteri çeşitleri daha çok insan sindirim sistemine uygundur. Kanatlılarda kullanıyoruz memnun da oluyoruz, bunun sebebi ortak bakteriler içermesindendir. İyi bir probiyotik dendiği zaman , Sindirimi yapan bakterilerin çeşit ve sayı bakımından fazla oluşu alka gelmelidir. Yeri gelmişken söylemekte fayda görmekteyim, çünkü kanatlı ya özel bakteriler çok fazladır. Ve sayısal çoğunluk ifâde eden 10¹⁰dan da yüksek bakteri içermektedir. Bu da kullanıldığında faydası ile belli olacaktır.
PREBİYOTİK : Probiyotik bakterilerin çoğalıp faaliyeti için gıda almaları gerekir. Bu gıdalara prebiyotik denir. Çoğumuzun probiyotik olarak gördüğü gıdalar aslında prebiyotikdir. Prebiyotik gıdalar şunlardır;
Sebzeler Pırasa, yer elması, bamya, enginar, kereviz, domates, soğan, sarımsak.. Kuru baklagiller fasulye, mercimek, bezelye, nohut, tahıllar: buğday, yulaf, kara , arpa, kepekli pirinç Yağlı tohumlar: Ceviz, badem, fındık, ketentohumu .Meyveler: Zeytin, muz, üzüm, çilek, elma.
Görüldüğü gibi sarımsak soğan prebiyotik gıdalardır.
KULLANIMI: 3 Hayvan için 1 kapak ürün, 100 gr mevcut yemine karıştırılarak kullanılır. İçine 1 adet haşlanmış patates ezilerek ilave edilir. Sorun giderilene kadar her gün uygulamaya devam edilir.
▪ Metabolik enerji
▪ Yem enerjisinden dışkı ve idrar ile atılan
enerjinin çıkarılması ile hesap edilir.
Enerji
▪ Tavuklarda sindirim sistemi ve üriner sistem
kloakada son buldukları için dışkı enerjisi ile
idrardaki enerjiyi ayrı ayrı belirtmek mümkün
olamamaktadır.
▪ Bu bakımdan tavuk beslemede metabolik enerji
en doğru ve en yaygın kullanılandır.
SİNDİRİM
▪ Tavukların diğer hayvanların beslenmesinden farklı
taraflarından biri de:
▪ Yemlerin öğünler halinde verilmeyip sürekli olarak
önlerinde bulundurulmasıdır.
▪ Sindirim sisteminin belirli bölümlerinin özellikle kursak
ve taşlığın boşalması açlık hissi uyandırmaktadır.
▪ Bu durum günde pek çok defa tekrarlanır ve açlık hissi
duyan tavuklar az az fakat sık olarak yem tüketirler.
▪ Kümeslerdeyemliklerin sürekli dolu tutulmasının
nedeni de budur.
Yorum yaz
Bir yorum yaz